За пореден път управляващите в лицето на правителството и Агенция пътна инфраструктура ни уверяват, че скоро ще има по-добри пътища. Думите са различни, обещанията вечни. Всички сме наясно, че проблемите с пътищата са огромен проблем за транспортните фирми.

Ето какво разпространиха от „АПИ“:

 

 

„До края на месец май, когато е началото на туристическия сезон, по основни направления дупките ще бъдат изкърпени и хората ще могат да пътуват спокойно, безпрепятствено и безаварийно, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в сутрешния блок на Нова телевизия. Той подчерта, че на 15 март е било разпоредено на пътните управления да започнат ремонтните дейности на пътна мрежа, но влошаването на времето през последните дни и възстановяването на зимното поддържане възпрепятства извършването на качествени ремонтни дейности. Там, където няма сняг и дъжд кърпежи се правят. Пътноподдържащите фирми и служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ се отнасят сериозно към проблема, категоричен е инж. Глосов.

 

Той подчерта, че проблемите са на пътища, които не са ремонтирани от десетилетия и в съчетание с големите температурни разлики от минус 20 до плюс 20 градуса през последните седмици дупките по тези пътища са отварят за изключително кратко време. Пътният сектор е недофинансиран от години и това е причина за недоброто състояние на пътната мрежа. Тази година с наличната финансова рамка ще бъдат ремонтирани превантивно близо 570 км републиканска пътна мрежа. Акцентираме на по-натоварените пътища – магистрали, пътища първи и втори клас, каза инж. Глосов. Според него с въвеждането на тол системата приходите в пътния сектор ще се увеличат от 3 до 4 пъти и тогава възможностите за ремонт на пътища ще бъдат много по-големи. В рамките на 10 години ще могат да се обновят пътищата, нуждаещи се от ремонт, заяви още той“.