Честит празник на всички с името Димитър и Димитрина

„ДА-ЛОГИСТИКА“ честити празника на всички християни и на хората с името Димитър, Димитрина и производните им!

 

Днес всички ние почитаме св. Великомъченик Димитър Солунски или както често се нарича – Свети Димитър.

 

Свети Димитър е жертва на гоненията срещу християните, а те не са били шега работа и са завършвали със смърт. Именно за това има толкова много светци мъченици в ранните години на християнството.

Свети Димитър е роден град Солун през 3 век. Неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения – християнин. Когато родителите на Димитър умират, император Максимиан го назначава на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра.

Мощите на св. Димитър в Солун

Мощите на св. Димитър в Солун

Император Максимиан поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но никакви увещанията не помогнали. Димитър бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър — прободен с копие в 306 година.

За дата на смъртта на великомъченика се сочи 26 октомври. Според легендата, преди смъртта си Димитър предал имането си на роба си Луп, който след смъртта на господаря си прибрал и пръстена и дрехите му, напоени с кръв, които церяли вярващите солунчани.

Мощите на светеца също били запазени и положени в сребърен ковчег, в малък каменен храм, в който също се случвали чудеса. Според преданието от мощите течало благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Паметници от 10 век споменават мироточивите му мощи. Днес те се съхраняват в базилика на мястото на малкия храм.

Малко известно е, че на гръцките икони вместо змея, Св. Димитър побеждава българския цар Калоян, който е убит при обсадата на Солун. Неграмотни българи често купуват гръцката версия на иконите и я почитат, което е странно.

Свързани публикации