Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ съобщава, че от 1 април 2014 година, товарните автомобили над 12 тона, ще трябва да заплащат винетка, за изминато време преди използването на пътната инфраструктура на Обединеното кралство.

Подробности

Превозвачите, които редовно извършват превози до Обединеното кралство ще имат възможност да регистрират превозните си средства и да уреждат заплащането на винетките с цел намаляване на административната тежест. Стойността на дневната винетка е между 1,70 паунда и 10 паунда в зависимост от вида на ПС, броя на осите и теглото на ПС. Превозвачите могат да спестят пари като предварително заплатят за седмица, месец или година. Стойността на годишната винетка е между 85 паунда и 1 000 паунда.

 

За превозвачите, които рядко извършват превози до Обединеното кралство винетката може да бъде заявена онлайн на база „плати и пътувай” като се използва кредитна или дебитна карта. Водачите също могат да платят на ограничен брой пунктове за продажба, например на фериботни терминали и бензиностанции, които приемат плащане в брой и чрез разплащателни карти. В допълнение, ще бъде достъпен и телефонен номер, на който да се заяви плащането и да се разрешават проблеми и въпроси по отношение на закупуването на винетки.

 

Водачите и превозвачите ще имат възможност да проверяват онлайн дали техните ПС имат валидна винетка. Превозните средства, за които няма закупена винетка ще бъдат засичани на пътя при влизане на територията на Великобритания чрез автоматични камери за разпознаване на регистрационните номера. Контролните органи ще изискват на място заплащането на глоба от 300 паунда. При неплащане на глобата, превозното средство ще бъде временно спирано от движение.

Източник: Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“